logo utw wolna ukraina

images/artykuly_1_zdjecie/2021_2022/zut-1401-1.jpg

Styczniowe spotkanie na ZUT w Szczecinie na Wydziale Techniki Morskiej i Transportu dotyczyło tematyki związanej z alternatywnymi źródłami energii i wykorzystania ich w gospodarce morskiej, przechowywania żywności w lodówce, zagrożenia środowiska morskiego i lądowego oraz klimatyzacji. Wbrew pozorom, tematyka wykładów nie była zbyt techniczna i poza ogólną wiedzą dała nam szersze informacje i przydatne na co dzień.
Obecny stan wiedzy i możliwości techniczne oraz coraz większa świadomość dotycząca ochrony środowiska, nakręca potrzebę nowych wynalazków przede wszystkim w temacie rosnącego ciągle zapotrzebowania na energię odnawialną, co dotyczy także transportu morskiego. Duży ruch statków na wodnych akwenach powoduje zwiększanie się emisji gazów cieplarnianych na bardzo uczęszczanych trasach, a limity zawartości siarki w spalinach powodują coraz większe zaostrzanie przepisów w tym temacie. Obecnie trwają badania nad alternatywnymi źródłami napędu statków, np. wykorzystanie siły wiatru i paralotni do wspomagania napędu, turbin wiatrowych czy technik solarnych. Oparte na tych technikach prototypy statków już pływają, ale duże jednostki zmagają się z problemem gromadzenia olbrzymiej ilości energii co jest jeszcze bardzo dużym wyzwaniem dla konstruktorów.
Dalsze wykłady dotyczyły tematu różnych sorbentów do usuwania zanieczyszczeń płynnych i gazowych (zatruwanie gleby i powietrza), różnicy między wentylacją a klimatyzacją w budynkach oraz w związku z tym utrzymaniem w pomieszczeniach odpowiedniej temperatury, czystości, wilgotności i składu powietrza, co chroni nas przed mnożeniem się szkodzących nam wirusów i bakterii. Prawidłowe wentylowanie pomieszczeń jest bardzo potrzebne do zdrowego przebywania w nich, a dzięki zainstalowaniu w trakcie budowy – metody rekuperacji (rekuperator – wymiennik ciepła) możemy dodatkowo odzyskiwać ciepło do ogrzewania naszych domów.
Ostatni z poruszanych tematów związany był z odpowiednią eksploatacją lodówki i przechowywaniem w niej żywności tak, aby nie narażać zdrowia na choroby, a lodówka w dobrej kondycji służyła nam przez wiele lat.
Ten wyjazd, jak poprzednie bardzo wzbogacił naszą o wiedzę z różnych dziedzin, a także potrzebną na co dzień w praktyce.

Wykłady ZUT 14.01.22
Wykłady ZUT 14.01.22
Wykłady ZUT 14.01.22
Wykłady ZUT 14.01.22