Ponad czterdziestu naszych członków z początkiem grudnia rozpoczęła cykl jednodniowych wyjazdów do Szczecina na zajęcia na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Pierwsze spotkanie związane było z Wydziałem Żywienia i Kształtowania Środowiska. Warsztaty odbywały się w trzech grupach, a ich tematem był miód, grzyby oraz owady. Wyjazd dostarczył nam nowej wiedzy w temacie wpływu miodu na nasz organizm, prawdy i mity o jego "cudownych właściwościach" i rodzajach. Pogłębiliśmy wiedzę o grzybach, ich wpływ na nasze zdrowie podobnie jak antybiotyki, własnościach antyrakowych czy podnoszeniu odporności naszych organizmów. Była mowa też o sposobach odróżniania jadalnych egzemplarzy od trujących, prawidłowym zbieraniu i transporcie z lasu.Przekazano nam wiele ciekawych informacji dotyczących prozdrowotnych i ekonomicznych przesłanek w jedzeniu i hodowaniu owadów, co najprawdopodobniej będzie naszą najbliższą przyszłością.Mogliśmy też spróbować smaku suszonych chrząszczy saute, ciasteczek z chrząszczami (były całkiem smaczne) oraz batonów z mielonymi owadami. W wielu krajach takie przysmaki nie budzą już sensacji, a często i my nie wiemy,że już używamy owadów jako barwników do jogurtów, lodów, cukierków czy likierów. Żywienie na całym naszym globie niedługo będzie oparte na tych bardzo zdrowych i hodowanych w warunkach mniej zagrażających środowisku, różnych owadzich odmian.Podczas naszych pobytów na Uczelni Organizatorzy zapewniają nam catering w postaci ciepłych napojów i obiadów.