Kolejnym wydarzeniem z programu z ubiegłego roku akademickiego, niezrealizowanym wcześniej z powodu pandemii, były warsztaty pieczenia chleba i innych wypieków. Zajęcia te wreszcie udało się zrealizować w listopadzie tego roku. Duża grupa naszych członków pojechała do Marianowa koło Stargardu, aby doświadczyć własnoręcznego przygotowania różnych wypieków pod okiem właścicieli Chlebowego Domu. Otrzymaliśmy obszerne informacje jak i z jakiej mąki robi się pieczywo, w zakresie rodzaju technik wypieku, różnych dodatków i składników, a także wyjaśnienia dotyczące pewnych stereotypów i przekłamań w tym temacie. Własnoręcznie, oczywiście wg instruktażu, mogliśmy zrobić swój marianowski chlebek, ciasteczka z chlebowego ciasta, drożdżówki oraz w ramach poczęstunku gospodarze zaserwowali nam swój chleb ze wspaniałym smalcem oraz pizzę na bazie tego chleba, naprawdę smaczną. W trakcie zajęć, podzieleni na grupy zostaliśmy jeszcze zaproszeni na przejażdżkę meleksem po Marianowie. Na koniec zajęć każdy z nas otrzymał zrobione przez siebie wypieki oraz mógł zakupić bardzo smaczny Chleb Marianowski.